Open Data

L’Ajuntament de Badalona, gràcies a la seva nova plataforma informàtica, ha pogut posar en marxa algunes iniciatives de Open Data que es poden considerar punteres a nivell català i estatal. El projecte es pot considerar un èxit pel nivell d’utilització dels serveis en el primer any de funcionament, amb més de 20.000 crides dels serveis purament opendata (xml, kml, etc..), i més de 200.000 de RSS.

 

 

 

 

 

 

Els principals punts destacats del projecte son:

  • La informació posada a disposició va ser només una llista d’equipaments, o divisions administratives, sino informació sobre la gestió dels serveis públics, per tal es pugui valorar la seva eficàcia a partir de dades. En aquest punt, el portal de l’Ajuntament es pioner a Espanya, seguint la línia dels portals anglosaxons.
  • Els formats en els que es posa a disposició la informació son de fàcil utilització, per permetre a totes les persones poder accedir a la consulta de les dades. Es prioritzen aquests formats comuns per sobre dels molt sofisticats, i s’adjunten eines d’ajuda com manuals o videos demostratius per tal de facilitar l’ús.
  • Es col·labora amb els desenvolupadors o empreses de difusió digital de continguts per tal de promoure la utilització efectiva de la informació. L’objectiu es que la obertura de dades no quedi en una mida merament estètica, sinó aconseguir una utilitzacio real dels serveis.

El dia 11/1/11 es va posar en marxa el nou portal web municipal, amb la primera versió del portal Opendata. La valoració inicial per part dels principals referents (Fundació CTIC, Proyecto Aporta, Blocs especialitzats) del sector ha estat força positiva. El portal presenta un disseny atractiu, i ha rebut més de 25.000 visites en el trasncurs del seu primer any.


Un altre reconeixement possitiu va ser haver estat inclosos dins la llista de portals opendata del web USA.GOV com un dels quatre únics portals a Espanya amb aquestes funcionalitats.

Els serveis que es van posar en marxa van ser:

  • Funcionament dels serveis públics – Guàrdia Urbana, manteniment de la Via Pública (carrers, enllumenat, senyalització, mobiliari urbà, etc..), manteniment del Medi Ambient.
  • Divisió administrativa de la ciutat
  • Llista d’equipaments – en projecte
  • Agenda de la ciutat

El projecte ha tingut ressó al canal 3/24 i al web del projecte aporta

 

.