Proposta per a El Nou Carme : retorn a la medicina

Ahir va aparèixer al diari El Punt una noticia que no es tal en quan es una situació coneguda per tothom. No sabem que fer amb El Carme. M’agradaria compartir les meves propostes al respecte.

Al darrera d’un problema, sempre s’hi amaga una gran oportunitat. Saber trobar-la es el que fa la diferència. I tenir el coratge d’aplicar-la, perque la solució normalment implica un canvi de rumb, un canvi de visió que xoca amb l’anterior.

La meva proposta es convertir El Carme en un centre de recerca i emprenedoria relacionat amb les ciències de la Salut i les TIC. El Carme, paradoxalment, podria tornar a allò que es el seu orígen. A continuació detallarè les motivacions:

 • El Carme disposa de connexió de telecomunicacions pròpia (fibra òptica de l’Ajuntament) fins a l’Hospital de Can Ruti, el que representa una oportunitat per a desenvolupar-hi projectes conjunts sense les limitacions de la distància ni els costos de comunicacions.
 • Es troba ben comunicat (no com l’entorn de l’Hospital), i en una zona plena de serveis, prop de Barcelona. Un bon lloc per a treballar. I envoltat de possibles clients.
 • Es un edifici modern i representatiu, que trasmet una imatge adient per aquest tipus d’activitat
 • Les ciències de la Salut son un dels motors de creixement del futur. I a Badalona tenim la sort de tenir un centre de referència. La seva combinació amb la tecnologia informàtica (telemedicina, etc..) serà un dels eixos de desenvolupament.
 • L’Hospital de Can Ruti es pràcticament la única referència d’ensenyament universitari a la ciutat. Ha de ser el motor de la ciutat, i tenir presencia al centre.

I això com ho fem? Aqui va el meu receptari:

 • Deixar la indefinició actual, i declarar el nou ús com a centre d’emprenedoria i innovació.
 • Impulsar una col·laboració molt estreta amb l’Hospital de Can Ruti per a integrar el centre dins els projectes d’innovació que hi puguin sorgir com un recurs d’espai.
 • Contactar amb el sector farmacèutic, sanitari i tecnològic (TIC) per oferir l’espai com a base per al desenvolupament de projectes.
 • Realitzar contactes amb la Generalitat i el Govern Central per atraure projectes i activitat al centre.
 • Acondicionar el centre amb el necessari per poder tenir aquesta funció : auditori, espai per laboratoris, oficines, etc..
 • Iniciar un anàlisi per promoure un programa de viver d’empreses associat al mon de la Salut.

Em resisteixo a pensar que aquest edifici pot acabar com a Casal d’Avis (amb tot el respecte per la Gent Gran), o com local de festes d’associacions, en un moment en el que necessitem son altres coses. Espero que tinguem altitud de mires i ambició.

Com molt be descriu l’Alex Rovira al seu llibre “La bona sort”, per a recollir s’ha de sembrar.